Tips så förvarar du din båt inför vintern

Varje sommar lastar miljontals människor sina båtar på släpvagnar och kör dem till förvaringsanläggningar för att slippa vinterförvaring. Men att dra båten till ett förråd är inte det enda alternativet. Om du har plats kan du överväga att förvara din båt på din bakgård eller att lägga den på en båtplats i en småbåtshamn under vintern. Krympplast är ett perfekt och miljövänligt alternativ för vintertäckning och väderskydd för din båt.

Förvaringstips för din båt

När du förvarar din båt finns det några saker du måste göra innan du lägger den i förråd i flera månader. För det första ska du ge din båt en grundlig rengöring med friskt vatten. Tvätta av alla ytor på utsidan – däck, överdel och hytt – samt alla delar av duken, t.ex. bimini-toppar, kapslingar och T-top för båtar.

Avlägsna avloppspluggen för att förhindra att vatten samlas i motorn, länsan eller skåpen under förvaring. Laga eventuella hål i skrovet med silikonfogmassa före förvaring så att möss inte kan tugga sig igenom glasfibern. Tillsätt stabilisator i gasledningarna för att förhindra att gasledningarna fryser till, särskilt om du förvarar den någonstans där det är särskilt kallt. Töm alla vätskor – olja, bensin, frostskyddsmedel och använd en bränslestabilisator för framför allt små motorer. Koppla slutligen bort elkablarna och bränsleledningarna om det är möjligt.

Tips för när du flyttar din båt

Om du flyttar din båt ur vattnet i en småbåtshamn är det mindre arbete än om du förvarar den på land. Fråga din småbåtshamn om råd om hur du ska förvara din båt. Vissa småbåtshamnar har utmärkta faciliteter, bland annat torrförvaring där båtarna placeras på ställningar för att hålla dem borta från vattnet.

Börja med att tömma alla vätskor och tömma motorn innan du flyttar båten från vattnet. Ta bort alla avloppspluggar före transport, även om de bara används i saltvattenbåtmiljöer. Se till att du om möjligt samarbetar med ett erfaret transportföretag för marina transporter.

Förvara din båt hemma

Om du planerar att förvara din båt hemma finns det flera viktiga faktorer att ta hänsyn till när du planerar hur du ska förvara den på rätt sätt bort från vatten.

Se till att båten är ordentligt fastbunden på en släpvagn eller vagga – förlita dig inte enbart på kilar eller domkrafter för att hålla den stabil.

Tänk på vad du kan använda för att täcka båten. Du vill ha något lätt så att det inte skadar några delar av båten, men tillräckligt tungt för att skydda den mot regn och snö.

Tänk på var du ska säkra båten. Lämna den inte exponerad på öppna platser – det är bra att ha ett insynsskydd om du har ett sådant.

Om du parkerar ditt fordon eller andra fordon i närheten av båten kan du också förebygga väderskador genom att skydda dem från direkt solljus. Se till att förvaringsområdet är torrt för att undvika långvarig exponering för fukt som kan orsaka mögel eller rost på metallytor. Se också till att det finns utrymme för människor att gå runt utan att behöva klättra över båten.

Sist men inte minst, ge dig själv gott om tid att förbereda dig. Du vill inte ha för bråttom och göra ett misstag – ju mer tid du tar dig, desto bättre förberedd är du för lagringen.