Vuxenutbildning i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker

SJÄLVSERVICE

Bedömning av utländsk examen
Du som har en avslutad gymnasieutbildning från ett annat land än Sverige kan vända dig till Universitets- och högskolerådet. De bedömer dina betyg.

Beställa betyg
Du beställer betyg från KCNO när du är klar med en kurs hos någon av våra utbildningsanordnare.
Enklast gör du detta via ditt studerandekonto på webbansökan. Du loggar in på ditt konto med personnummer och lösenord. Under fliken ”Beställningar” gör du din betygsbeställning. Observera att väntetiden är ca 1-2 veckor så var ute i god tid!

Slutbetyg/Examen
OBS KCNO skriver inte ut Slutbetyg alternativt Gymnasieexamen automatiskt. Du måste själv kontakta Studie- och yrkesvägledare på KCNO för att beställa ett sådant. Observera också att det är andra regler som gäller för gymnasieexamen från vuxenutbildningen jämfört med ungdomsgymnasiet.

Slutbetyg eller gymnasieexamen kan du beställa när du har läst in en hel gymnasial utbildning. Detta måste beställas senast 14 dagar i förväg och du ombeds att ta personlig kontakt med någon av våra Studie- och yrkesvägledare. Om du har bråttom med att få ditt betyg för exempelvis betygskomplettering vid ansökan till högskola anmäler du det till den skola du studerar vid så kan de utfärda betyget snabbare s.k.” stressbetyg”. OBS! Slutbetyg upphör den 1 juli 2020. Därefter går det endast att ta ut gymnasieexamen. Kontakta studie- och yrkesvägledningen för mer information.
Läs mer

Till dig som har sökt högskoleutbildningar
Kunskapscentrum Nordost är ansluten till den nationella betygsdatabasen Beda sedan 2011. Vi skickar kontinuerligt in uppgifter om enstaka betyg och slutbetyg utfärdade hos oss. Betygen används vid antagning till högskoleutbildningar. Det betyder att du inte behöver skicka in några kopior på betyg. Men kontrollera för säkerhets skull att kurser du har läst och blivit betygsatt på finns registrerade på ditt studerandekonto hos antagning.se

Prövning
Prövning innebär att du examinerar dina kunskaper och kan göras av den som:

  • Har motsvarande kunskaper som en kurs omfattar och vill ha betyg i kursen
  • Väljer att själv läsa in en kurs och göra prövning för att få betyg
  • Har IG/F i kursen och vill göra prövning för att få godkänt eller högre betyg
  • Har ett godkänt eller högre betyg i kursen men vill höja betyget

Avgiften för prövning är 500 kr per kurs. Du som har gått kursen på Komvux tidigare men fått underkänt betyg gör prövningen kostnadsfritt.
Läs mer

Studieekonomi
För studier på grundskole- och gymnasienivå kan du få studiemedel tidigast fr.o.m. det andra kalenderhalvåret det år som du fyller 20 år. Studiebidrag och studielån kan du få t o m det kalenderhalvår som du fyller 56 år. Efter 56 års ålder kan du ev. få studiebidrag för yrkesinriktade utbildningar där det råder brist på utbildad arbetskraft.
Läs mer

Fördjupad information hittar du på CSNs hemsida www.csn.se

Stipendier
Det finns stipendier för studier på grundskolenivå, gymnasium, folkhögskola, högskola och universitet. Dessutom för kurser och vidareutbildningar. Det finns stipendier som vänder sig till personer som bor eller kommer från en viss ort. Vissa är för studier på någon särskild skola eller ort. Andra finns för studier inom ett visst ämnesområde. Du måste alltså söka på flera olika sätt för att finna de stipendier du är behörig till. Exempel på länk där du kan få mer information Global Grant

Nivåtest
Du kan göra nivåtest för svenska som andraspråk, matematik och engelska. Anmälan sker genom överenskommelse med någon av våra studie- och yrkesvägledare via telefon, mail eller vid ett möte.
Läs mer

Validering Kunskaper som du redan har behöver du inte ”läsa om” utan de valideras. Det görs på ett naturligt sätt inom en enskild kurs genom din dialog med läraren. Du ”hoppar över” det du redan kan men kan behöva visa att du behärskar det eller de momenten i kursen. Du kan också validera hela kurser inom en hel utbildning om du redan har kunskaperna och att det finns förutsättningar för att genomföra en validering. Kontakta skolan där du går för mer information. Du får också mer information om validering genom vägledningen på Kunskapscentrum Nordost.

AKTUELLT

26
Jul
Lång väntetid på drop-in

0 comments

På grund av semestertider är bemanningen lägre än vanligt och därför riskerar det att bli långa väntetider på drop-in under vecka 31 och kommande veckor. Innan ni kommer hit behöver ni därför dubbelkolla så att ert … Läs mer

12
Jul
Semesterstängt vecka 29 och 30

0 comments

Hej! Under vecka 29 och 30 har vi stängt. Läs mer

08
Jul
Lång väntetid på drop-in

0 comments

På grund av semestertider är bemanningen lägre än vanligt och därför riskerar det att bli längre väntetider på drop-in under sommaren. Innan ni kommer hit behöver ni därför dubbelkolla så att ert ärende verkligen hör hemma … Läs mer

07
Jun
SFI-intag under sommaren

0 comments

  Alla SFI-skolor har intagsstopp mellan 24/6 och 5/8 med undantag av de som nämns här nedan:  AlphaCE, Solna Kommer att ha intag under hela sommaren.  Eductus Sollentuna Har sista intaget den 1/7 och sedan börja intaget igen 12/8.  Eductus Täby Har sista intaget den 17/6 och sedan börja igen 29/7, gällande vardagar. Lördagar: sista intaget 8/6 och sedan … Läs mer

18
Apr
Kurskatalogen uppdaterad

0 comments

Nu är vår kurskatalog uppdaterad med höstens kursstarter. Du söker som vanligt utbildning via ditt studerandekonto, och vi behöver er ansökan 8 veckor innan respektive start. Läs mer

19
Dec
Ändring av drop-in

0 comments

Från och med årsskiftet förändrar vi vår drop-in. Vi öppnar på nytt efter julledigheten den 8/1 och kommer framöver att ha drop-in tisdagar, onsdagar och torsdagar mellan kl 10:00-11:45. Vi påminner därför om att drop-in är … Läs mer

18
Maj
Välkomna till Biblioteksgången 13

0 comments

Nu finns vi på plats i våra nygamla lokaler och har möjlighet att ta emot besök enligt ordinarie drop-inschema igen. Ni hittar oss i samma hus som Täbys huvudbibliotek, adress Biblioteksgången 13. För enskilda vägledningssamtal behöver ni … Läs mer

14
Mar
Kom ihåg att följa oss på Facebook!

0 comments

Ni vet väl om att vi har en Facebooksida? Följ oss gärna där för uppdateringar, snabb information och inspiration! Klicka på länken: Kunskapscentrum Nordost   Läs mer

VILKA ÄR VI TILL FÖR?

De sökande som uppfyller kraven inom rättighetslagstiftningen beviljas.

Detta innebär att man har rätt att gå en utbildning på gymnasial nivå för att uppnå:

  • grundläggande behörighet till högskoleutbildningar
  • en eller flera särskilda behörigheter till högskoleutbildningar
  • grundläggande behörighet till yrkeshögskolor
  • en eller flera särskilda kunskaper som behövs för en utbildning på yrkeshögskolan.

Detta innebär att vi till exempel inte beviljar studier för höjning av meritvärde.

Utöver ovan finns det chans att söka yrkesutbildningar inom statsbidraget Yrkesvux. Det är en satsning som vänder sig till dig som har en svag ställning på arbetsmarknaden och kan sökas även av dig som har högre utbildning. Exempel på utbildningar som kan sökas som yrkesvux är kurspaket till undersköterska och barnskötare.

SFI – för dig som är invandrare och saknar tillräckliga kunskaper i svenska. Det är en rättighet enligt lag att läsa svenska. Det kostar ingenting men du kan inte få studiemedel för studier på SFI. Urvalet till statsbidragsfinansierade studier (Yrkesvux och Lärlingsplatser samt Yrkesförare liksom kombinationsutbildningar SFI + Yrkesutbildning) bestäms av en särskild förordning där urval görs beroende på både tidigare utbildningsbakgrund och personens ställning på arbetsmarknaden.

ANSÖKAN

OBS! Vi kan inte ta emot alla sökande. Innan du lägger tid på att skicka in en ansökan ber vi dig därför att läsa under rubriken ”Vilka är vi till för” längre ned på sidan.

Datum för sista ansökningsdag hösten 2019
Gymnasiala kurser

 Start  Sista ansökningsdag
 18 november 22 september

OBS! Inga ansökningar tas emot efter sista ansökningsdag och det finns inga reservplatser.

Fyra veckor innan start får du besked om du blivit beviljad utbildningen eller om din ansökan har avslagits.
Om din ansökan är beviljad får du kallelse från skolan cirka en till två veckor före kursstart.

Grundläggande kurser startar varje månad. Sista ansökningsdag är 3 veckor före start. Direkta länkar för ansökan till Komvux eller för att göra SFI- anmälan

 

Ansökan Komvux   SFI-anmälan

Kunskapscentrum Nordost handlägger din ansökan och tar beslut om beviljande eller avslag. Den skola du har valt får information om beviljade ansökningar (senast 4 veckor innan start) och skickar antagningsbesked senast 2 veckor innan start.

Kursutbud

Gymnasiala kurser

Grundläggande kurser

SFI Svenska för invandrare

Vad händer med din ansökan?

Ansökan till komvux
Kunskapscentrum Nordost handlägger din ansökan och tar beslut om beviljande eller avslag. Den skola du har valt får information om beviljade ansökningar (senast 4 veckor innan start) och skickar antagningsbesked senast 2 veckor innan start.
Läs mer

Ansökan till SFI
När du gjort din SFI-anmälan så kallar Kunskapscentrum Nordost dig till ett möte med en Studie-och Yrkesvägledare för nivåplacering och val av skola.
Läs mer

BEHÖRIGHET OCH URVAL

Behörighet till studier bestäms av skollagen. Behöriga sökande till grundläggande kurser och SFI beviljas alltid. För gymnasiala studier så beviljas sökande för särskild behörighet. För andra syften/mål med studierna så görs det ett urval bland de sökande. Urvalet till statsbidragsfinansierade studier (Yrkesvux och Lärlingsplatser samt Yrkesförare liksom kombinationsutbildningar SFI + Yrkesutbildning) bestäms av en särskild förordning där urval görs beroende på både tidigare utbildningsbakgrund och personens ställning på arbetsmarknaden.
Läs mer

Translate »