Jobbsökning på nätet – vad skiljer mellan olika jobbsökarsajter?

Att söka jobb har blivit lite mer komplext än att vända sig till Arbetsförmedlingen. Det finns mängder med olika sidor för att söka arbete och det är inte lätt att sålla i mängden. Processen att söka nytt jobb kan vara rätt krävande och därför finns det några saker du kan tänka på.

Det första är att hitta en sida som vänder sig till din yrkeskategori. Exempelvis uptrail.com vänder sig i första hand till personer inom IT, Tech-branschen och ingenjörer. Jobbsökartjänsten har funnits i snart 10 år och fokuserar på att kandidaten ska uppleva ansökningarna smidigare och enklare. Andra sidor kan rikta sig till personer inom hälso-och sjukvård eller artister.

Andra viktiga faktorer när du väljer jobbsökartjänst

Att lägga tid på att söka arbete kan upplevas frustrerande om sidorna inte är användarvänliga. Det kan ta timmar att fylla i en enda ansökan för att sedan inte veta vad som händer. Därför kan du titta efter:

  • Om sidan är mobilvänlig och du kan skicka ansökningar enklare via mobilen.
  • Om det går att följa ansökningsprocessen. Det vill säga om arbetsgivaren mottagit din ansökan, behandlar den och granskar den.
  • Om du kan spara din profil och redigera enkelt för att arbetsgivare ska kunna söka upp dig.
  • Hur lätt det är att sortera mellan olika tjänster och kompetenser. Det ska vara lätt att hitta uppdrag som matchar dina kriterier.
  • Om företagen presenterar sig själva.

En del kriterier kan vara personliga, exempelvis yngre personer tenderar att söka efter flexibilitet hos arbetsgivaren. Därför kan det vara viktigt att exempelvis kunna arbeta i hybridform och att enkelt kunna sortera bland arbetsgivare som erbjuder olika möjligheter.