Bli en bättre sångare

Musik och sång är en fundamental del av mänskligt beteende. Vi människor har i alla tider använt vår röst och musikalitet för att kommunicera och underhålla. Sång och musik används i historieberättande, religiösa ritualer och som ren njutning. Idag är musikbranschen en miljardindustri och många kan livnära sig på musiken. Men hur lär man sig sjunga egentligen?

Börja enkelt

Oavsett om du går i drömmar om att bli professionell sångare eller om du bara vill bli bättre på att sjunga så börjar alla på samma ställe – sångteknik. Det kan låta svårt, men mycket handlar om andning och att få igång magstödet. Så för att börja lära dig sjunga behöver du egentligen inte ta en ton alls. Fokusera istället på att lära dig djupandas, magstödsövningar och artikulation. Dessa övningar används även för att värma upp och ska alltid ingå i ett sångpass. När du är klar med dessa kan du gå vidare till att öva mer musikaliskt.

Skalor, sångövningar och musikteori

Du måste inte kunna musikteori för att lära dig sjunga, men det underlättar om du kan läsa noter och kan några enklare ackord på antingen piano eller gitarr för att hjälpa dig i inlärningen. Efter du har värmt upp röst och magstöd kan du gå vidare till att öva mer sång. Skalor är ett vanligt sätt att öva, oftast genom att gå från mörka toner och jobba sig uppåt. Men det finns även andra typer av sångövningar där du övar på olika tonintervaller eller på olika lägen i rösten som exempelvis bröströst, huvudklang eller mer popinriktade tekniker som twang.

Öva själv eller med andra

Du kan absolut lära dig att sjunga helt på egen hand, men vill du satsa kan det vara bra att ta hjälp av en sånglärare. Du kan även lära dig sjunga genom att gå med i en kör. Där får du även öva på att sjunga i stämmor och får tillhöra en gemenskap. Kom ihåg att det ska vara kul och var inte för hård mot dig själv i början.