Varför ta upp kampen mot mögel

Det finns olika sorters mögel, men de tillhör alla samma familj. Mögel är egentligen mikroskopiska svampar. En del är ätbara medan andra är farliga. Det låter förvirrande, men det mögel som finns på ädelostar är ofarligt. Medan vanligt mögel kan vara giftigt. För att inte glömma svartmögel som kan göra dig riktigt sjuk.

För det mesta är det alltså inte bra med mögel. Den enda gången du kan bli glad att se det är om du tycker om gorgonzola och liknande ostar. Annars är det något du helst vill undvika. Många barn har blivit sjuka för att det var mögel i skolan. Eller hemmet för den delen.

Ett sunt och hållbart hem

När du får mögel på brödet eller andra matvaror så kastar du dem ofta. Men om det händer med ditt hem är det inte lika enkelt att komma till rätta med problemet. Det bästa är naturligtvis om du gör allt du kan för att skydda ditt hem. Inspektera byggnaden i alla dess skrymslen och vrår, där det kan tänkas bli fuktigt eller mögligt. Och gör något åt det så fort du misstänker att det börjat. Med svartmögel kan det bli svårt och dyrt.

Det går även att förebygga mögel i ganska stor utsträckning. De här svamparna trivs där det är fuktigt. Därför bör du alltid vädra ut och se till att luften cirkulerar. Nu är det inte så lätt att komma åt överallt så du kanske behöver någon form av ny ventilering. Anlita gärna någon som kan de här sakerna, de kan ge dig riktigt bra råd och förslag. Husvärden måste sanera mögel vid behov.

Håll dig borta från mögel

Varför är det så illa med mögel? Den främsta anledningen är helt enkel den att du kan bli sjuk. Det är vanligt med luftrörsproblem eller överdriven trötthet om du vistas i lokaler med mögel. Många får allergier och astma, vilket kan vara ganska allvarligt. Helt oacceptabelt med mögel i matbutiken.

Ibland märker du inte av ett mögelangrepp förrän du börjar fundera över varför alla är sjuka hela tiden. Det är bland annat på det sättet man upptäckt problemen i skolorna. Det börjar på ett ställe och sprids sedan via ventilationssystemet. För mögelsporer är luftburna.

När du sanerar eller tvättar bort mögel ska du därför se till att ha riktigt bra ventilation. Om möjligt så bör du avgränsa det angripna rummet eller våningen så det inte sprids till andra delar. Sedan gäller det att förebygga så möglet inte kommer tillbaka. Allt det här kan du med fördel be proffsen ta hand om, anlita en firma som sanerar allt riktigt grundligt. Kampen mot mögel är en pågående aktivitet. Men om du gör allt du kan för att undvika ett angrepp så har du kommit bra långt på väg.