Ungdomar som inte mår bra

Det är aldrig lätt att växa upp. Även om du har en härlig familj så är pressen från skola och kompisar stor. Samtidigt så sliter de unga med alla förändringar i kroppen, hormoner som gör att de inte känner igen sig själva. Det är klart att inte alla mår dåligt, men bra många ungdomar lider av depression. När sedan pandemin slog till så blev siffrorna ännu högre.

En vanlig uppfattning är att de unga lidit mest av de sociala restriktionerna. Att de inte kunnat ha sina studentfester, gå ut på stan med kompisarna och levt vad som anses vara ett normalt tonårsliv. Om föräldrarna misstänker att allting inte står riktigt rätt till är det viktigt att hjälpa barnen och ungdomarna att få hjälp. Utbildade psykologer och andra terapeuter kan göra stor nytta, till och med rädda liv.

Livet med terapi

I amerikanska filmer ser du hur var och varannan person går på terapi. Det verkar vara en naturlig del av livet i Staterna. Om det verkligen är så i verkligheten är en annan sak. Men det ligger något i tanken att du behöver hjälp av en utomstående, någon som förstår att läsa mellan linjerna. Psykolog & psykoterapi i Vasastan, Stockholm.

Ibland vet du inte ens vad du vill prata om. Det finns inget speciellt som du tycker gör att du mår dåligt. Men din psykolog kan fiska upp det. Tillsammans kommer ni att nå fram till en förståelse av problemen, vare sig de är stora eller relativt små. Sedan är målet att lära sig hantera dem, så de inte hindrar dig från att må bra. Det här är minst lika viktigt för vuxna som för unga. Expressen tar upp ämnet om psykisk ohälsa hos barn och ungdomar.  

Få bukt med problemen

Vissa problem kommer aldrig att försvinna. Det du har varit med om i din barndom är ett faktum. Men hur du reagerar eller hur det påverkar dig i dag är något du kan arbeta med. Viss psykisk ohälsa kan behandlas med mediciner. De kan hjälpa dig på vägen så att du orkar med terapi, till exempel. Men det finns också mycket annat du kan göra som visat sig vara effektivt. Behandla social ångest med olika former av terapi.

Bland annat finns det psykologer som jobbar mycket med det faktum att kropp och själ hänger ihop. Din kropp reagerar på tankar och situationer på olika sätt. Därför kan avslappningsövningar vara en hjälp för vissa personer. Rollspel är något annat som vissa terapeuter använder för att få dig att uttrycka dina känslor. Du sätter dig i en situation där du bara måste reagera.

Den bästa tiden i livet

Ungdomsåren är en fin tid i ditt liv. När du har hela livet framför dig och för det mesta inte allt för mycket ansvar. En tid att leka, lära och njuta. Tyvärr är det inte alla ungdomar som får uppleva det här. Depression kan vara svårt att leva med, speciellt när ditt sinne inte är helt utvecklat. Därför är det viktigt att vara uppmärksam och hjälpa de unga.